Is uw salarisverwerking “accountant-proof”

Dit is natuurlijk een hele verkeerde vraag. Salarisverwerking is een risicovol proces. Dit zou je niet alleen voor de accountant op orde willen hebben, maar vooral voor jezelf. Hoe vinden controles plaats, wat controleren we eigenlijk, wie doet ze, hoe leggen we vast wat we gedaan hebben en hoe vinden dit vervolgens ook weer terug als daar door bijvoorbeeld de accountant naar gevraagd wordt.
Voldoende aanleiding voor ons om kritisch naar dit gehele proces te kijken. In de vorm van een audit hebben we bij onze klanten de grootste knelpunten en verbetermogelijkheden gevonden. Dit was input voor ons om hiermee aan de slag gegaan. Belangrijkste bevindingen waren:
• Controles worden in de meeste gevallen wel goed gedaan, maar verslaglegging hierop kan beter;
• Payroll-auditor wordt gebruikt. Echter geconstateerde fouten worden niet of nauwelijks geanalyseerd en gebruikt om structurele verbeteringen door te voeren, zodat fouten in de toekomst kunnen worden voorkomen.
• In de achtereenvolgende processtappen wordt op (eigen) onderdelen wel gecontroleerd. Verbeterpunten zitten vooral in inzicht en verantwoord hebben dat in voorgaande processtappen de juiste controles (en noodzakelijke aanpassingen) gedaan zijn. Maw is het eindresultaat ook een resultaat van alle vorige controles en stappen bij elkaar.
• Controle-instrumenten worden goed gebruikt, maar bijvoorbeeld standenregister bleek hier en daar voor verbetering vatbaar.
Op basis van deze bevindingen hebben wij middels een workflow met herijking van rollen, verbeterde standaard-instelling payrollauditor en standenregister, het salarisverwerkingsproces verder geoptimaliseerd!

En hoe staat het bij jullie?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.